Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2012

ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

Μαθησιακή περιοχή:   Φυσικές επιστήμες
Ενότητα:                      Έννοιες και φαινόμενα από το φυσικό κόσμο
    Περιεχόμενο:              Ηλεκτρισμός
    Στόχοι:
 1. Να γνωρίσουν τον ηλεκτρισμό μέσα από διάφορες δραστηριότητες, καθώς και το στατικό ηλεκτρισμό, την έλξη και την άπωση. 
 2. Να εκφράσουν τις ιδέες τους για τον ηλεκτρισμό και  να τις διαπραγματεύονται με τους άλλους.

Δραστηριότητες:
 • Συζήτηση: Τα νήπια απάντησαν σε ανοιχτές ερωτήσεις της εκπαιδευτικού σχετικά με τις ιδέες τους για τον ηλεκτρισμό (το ρεύμα είναι φωτιά, μας καίει τα χέρια, το φτιάχνει ο ηλεκτρολόγος, βρίσκεται μέσα στη λάμπα, την τηλεόραση και τον υπολογιστή, μας προκαλεί ηλεκτροπληξία).
 •  Ένα παιδικό φωτιστικό διηγείται στο κουκλοθέατρο της τάξης μας μια μικρή ιστορία:" Απόψε το βράδυ, εκεί που κοιμόμουνα, με ξύπνησε μια μεγάλη φασαρία που γινόταν μέσα στο καλώδιό μου..." (την ιστορία θα βρείτε στο βιβλίο της Αγγ. Θάνου "Πειράματα στο νηπιαγωγείο", εκδ. Καστανιώτη). • Παρακολουθήσαμε στον υπολογιστή την ιστορίες- παιχνίδια για
  την ηλεκτρική ενέργεια, τις συσκευές που την χρησιμοποιούν, τα υλικά που επιτρέπουν στο ρεύμα να περάσει, την εξοικονόμησή της, την ασφάλειά μας. 
        Τα παιχνίδια που θα βρείτε στις παρακάτω σελίδες
        https://www.eon-uk.com/EnergyExperience/127.htm
        https://www.eon-uk.com/EnergyExperience/141.htm
        https://www.eon-uk.com/EnergyExperience/136.htm
        https://www.eon-uk.com/EnergyExperience/143.htm
        https://www.eon-uk.com/EnergyExperience/137.htm
        προέρχονται από το ιστολόγιο της συναδέλφου Β. Μαλέα "Το πιο ωραίο σχολείο είναι το      
        νηπιαγωγείο" που βρίσκεται στην παρακάτω σελίδα:
        http://topiooraiosxoleioeinaitonipiagvgeio.blogspot.gr/Κανόνες ασφαλείας


Προσοχή ρεύμα !!!


Μιλήσαμε για την εξοικονόμηση της ενέργειας
 • Κάναμε πειράματα
  (
  Θα βρείτε αυτά και πολλά άλλα πειράματα στην ιστοσελίδα του ΕΚΦΕ Ηλιούπολης
  http://ekfe-ilioup.att.sch.gr/images/files/pdf/askiseis/nipiaexperiments.pdf).


 1. Πείραμα με μπαλόνι
  Φουσκώσαμε το μπαλόνι και το δέσαμε, έτσι ώστε να μην διαφεύγει ο αέρας. Πήραμε το μπαλόνι και το τρίψαμε στο κεφάλι μας περίπου δέκα φορές. Τέλος το κρατήσαμε κοντά στα μαλλιά για ένα λεπτό και μετά το αφήσαμε. Το μπαλόνι είχε κολλήσει.
  Σημ.: το πείραμα πέτυχε μόνο με τα μακριά μαλλιά των κοριτσιών. Τα αγόρια θα χρειαστεί να τρίψουν το μπαλόνι σε ένα  μάλλινο πουλόβερ.
  Τι συμβαίνει; όταν το μπαλόνι και οι τρίχες τρίβονται, αποκτούν το καθένα ένα διαφορετικό είδος ηλεκτρικού φορτίου με αποτέλεσμα να έλκουν το ένα το άλλο.
 2. Πείραμα κάμψης νερού
  Περάσαμε μια πλαστική χτένα περίπου δέκα φορές από τα μαλλιά μας. Ανοίξαμε την βρύση λίγο ώστε η ροή να είναι αργή και σταθερή. Πλησιάσαμε τη χτένα παράλληλα με τη ροή του νερού και χωρίς να ακουμπάμε το νερό και διαπιστώσαμε πως το νερό κάμπτεται  προς τη χτένα. Τι συμβαίνει; Η χτένα έχει φορτιστεί και τραβά πάνω της το νερό, που είναι ου΄δετρα φορτισμένο.
 3. Σηκώνοντας χαρτάκια: Κόψαμε μικρά χαρτάκια από χαρτί υγείας. Περάσαμε την πλαστική χτένα περίπου δέκα φορές μέσα από τα μαλλιά μας. Κρατήσαμε τη χτένα πάνω από τα χαρτάκια και παρατηρήσαμε πως η χτένα τραβούσε τα χαρτιά ψηλά.


 •  Παίξαμε με τις μπαταρίες, είδαμε τον θετικό και αρνητικό πόλο, παρακολουθήσαμε ένα βίντεο για το πώς κατασκευάζονται και παρατηρήσαμε ότι κάποιες από τις μπαταρίες είχαν χαλάσει και βγήκαν τα υγρά τους.
   Κάναμε ασκήσεις μαθηματικών:
  Ταξινομήσαμε τις μπαταρίες σε χοντρές, μεσαίες και λεπτές

  Κάναμε αντιστοιχίσεις 
και μετρήσαμε τις μπαταρίες.


 • Ομαδική εργασία με θέμα τον ηλεκτρισμό

 • Θεατρικό παιχνίδι: Κάποια παιδιά σχηματίζουν το ηλεκτρικό ρεύμα (πρωτόνια, νετρόνια, ηλεκτρόνια) και τα υπόλοιπα τις συσκευές..... (θα βρείτε τη δραστηριότητα στο "Πειράματα στο νηπιαγωγείο" της Αγγ. Θάνου)
 • Ζωγραφίσαμε την ηλεκτρική ενέργεια
 • Παιχνίδια στην kidipedia. • Ακούσαμε το τραγούδι "Το καρότο κι η αγκινάρα". Η διακοπή του ρεύματος λόγω απεργίας της ΔΕΗ θα επιτρέψει στα δυο ζαρζαβατικά να σωθούν από την κατσαρόλα της νοικοκυράς και να ζήσουν τον έρωτά τους.


 • Από τα Παραμυθοτράγουδα του Γ. Ζουγανέλη.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...