Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2015

ΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ- ΤΑ ΜΗΛΑ

ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΗΛΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Τα μήλα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα του φθινοπώρου κι ένα απλό και γνώριμο θέμα για να ξεκινήσουμε μια διαθεματική προσέγγιση ή ένα project στην αρχή της σχολικής χρονιάς.
Στην παρούσα ανάρτηση θα βρείτε φύλλα εργασίας που δημιουργήθηκαν με σκοπό να χρησιμοποιηθούν είτε ατομικά από μεγάλα νήπια και μαθητές της Α΄Δημοτικού είτε ομαδικά από μικρά και μεγάλα νήπια. Στη δεύτερη περίπτωση μπορείτε να τα εκτυπώσετε και να τα φωτοτυπήσετε σε μέγεθος Α3 και να τα δουλέψετε στην γωνιά της συζήτησης.

Φύλλα εργασίας για τα μήλα

 Το πρώτο αρχείο περιλαμβάνει φύλλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εξακτίνωση προκειμένου να καταγράψουμε μαζί με τους μαθητές τις πρότερες γνώσεις τους (τι ξέρουμε για τα μήλα), τους στόχους (δηλαδή τι θέλουμε να μάθουμε) και την αξιολόγηση (τι μάθαμε). Υπάρχουν επίσης φύλλα εργασίας για την καλλιέργεια του γραπτού και προφορικού λόγου.
 Οι μαθητές καλούνται αφού έχουν μάθει τα μέρη του μήλου, να γράψουν τη σωστή λέξη σε κάθε ετικέτα. Στο φύλλο εργασίας με τίτλο "Τα μήλα είναι... και έχουν ..." μπορούμε να γράψουμε για παράδειγμα ότι είναι φρούτα, κόκκινα, πράσινα, κίτρινα, νόστιμα, ξινά κ.α. και έχουν φύλλα, σποράκια, κοτσάνι, σάρκα κ.α. Τέλος υπάρχουν φύλλα εργασίας για τα μαθηματικά, όπου οι μαθητές μετράνε τα σποράκια και είτε ζωγραφίζουν το σωστό αριθμό (για τα μικρά νήπια) είτε τον γράφουν μόνοι τους (για τα μεγάλα).  
 Για να αποθηκεύσετε και να εκτυπώσετε το 1ο μέρος με τα φύλλα εργασίας πατήστε εδώ

Εποπτικό υλικό και φύλλα εργασίας για τα μήλα

Το δεύτερο αρχείο περιλαμβάνει εποπτικό υλικό για τον πίνακα στη γωνιά συζήτησης, παζλ, ένα φύλλο εργασίας με παροιμία για το μήλο, κάρτες για διατάξεις από το μεγαλύτερο στο μικρότερο και αντίστροφα.
Για να αποθηκεύσετε το 2ο μέρος με τα φύλλα εργασίας πατήστε εδώ

Φύλλα εργασίας για τα μήλα
Στο τρίτο μέρος θα βρείτε φύλλα εργασίας για συγκρίσεις του μήλου με το πορτοκάλι, το λεμόνι και το σταφύλι. Σε κάθε ένα από τους μεγάλους κύκλους γράφουμε ή ζωγραφίζουμε ότι γνωρίζουμε για το φρούτο (διαφορές) και στο σημείο όπου τέμνονται οι κύκλοι γράφουμε τα κοινά στοιχεία (τις ομοιότητες των φρούτων). Στο νηπιαγωγείο μπορούμε να το εκτυπώσουμε σε μεγάλο μέγεθος και να το δουλέψουμε στην γωνιά της συζήτησης. Για να αποθηκεύσετε το 3ο μέρος πατήστε εδώΦύλλα εργασίας για τα μήλα
Το τέταρτο αρχείο είναι αφιερωμένο κυρίως  στα μαθηματικά. Αν πρόκειται για μικρούς μαθητές, μπορεί να εκτυπωθεί σε μέγεθος Α3. Κάθε μαθητές ζωγραφίζει ένα ορθογώνιο πλαίσιο ανάλογα με την απάντησή του. Στο τέλος συγκρίνουμε τις δύο στήλες που προκύπτουν, μετράμε πόσοι ψήφισαν την κάθε επιλογή και τα καταγράφουμε στα αντίστοιχα πλαίσια. Αν πρόκειται για μεγαλύτερους μαθητές μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα φύλλα για ατομική εργασία. Στην περίπτωση αυτή κάθε μαθητής ρωτάει έναν έναν τους συμμαθητές τους τι προτιμούν και ζωγραφίζει μόνος του το σωστό ορθογώνιο πλαίσιο. Στο τέλος μετράει μόνος του τις απαντήσεις και συμπληρώνει τους πίνακες. Το τέταρτο αρχείο έχει επίσης μια  άσκηση γραφισμού και ένα φύλλο εργασίας στο οποίο καλούνται τα παιδιά να βρουν ότι είναι ανόμοιο και να το ζωγραφίσουν. Για το 4ο μέρος πατήστε εδώ

Ο κύκλος ζωής της μηλιάς. Φύλλα εργασίας και εποπτικό υλικό

Για να μεταβείτε στην προηγούμενη ανάρτηση για τον κύκλο ζωής της μηλιάς πατήστε εδώ


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...